De groningse ondernemer

ondernemenAl enige jaren ben ik actief als ondernemer. Technisch gezien een ZZP’er. Alhoewel ik hier zeker ander tegenaan kijk als de meeste mensen. ZZP staat voor een zelfstandige zonder persoonlijk. De meeste mensen denken dus dat je dit bent als je ondernemer bent en geen persoonlijk hebt (op zich logisch ook natuurlijk).

Wanneer je mij vraagt wat een ZZP’er nu precies is, dan denk ik aan iemand die op project basis werk uitvoert. Vaak voor 1 opdrachtgever tegelijkertijd. Eigenlijk een tijdelijke werknemer welke na enkele maanden weer vertrekt naar een andere job. Er zijn echter ook ondernemers die technisch ZZP’er zijn, maar naar mijn mening toch in een andere categorie vallen. Zo zijn er diverse mensen die een eenmanszaak hebben en een product of dienst aanbieden (niet zozeer enkel hun tijd verkopen).

ZZP’er of een eenmanszaak, een verschil wat mij betreft

Deze groep valt technisch gezien onder de ZZP’er, ze hebben namelijk geen personeel, maar ik persoonlijk vindt dit toch een andere groep. Als jij ook onder deze categorie valt, dan wordt je er wellicht moe van dat mensen je maar zo blijven noemen. Je bent bovenal ondernemer. En je mag best blij zijn dat je een goede business op hebt weten te bouwen waarbij je geen mensen nodig hebt. Wellicht besteed je zelfs wel werk uit aan een aantal freelancers. Die kans is goed aanwezig, want het biedt diverse voordelen voor je. Het kost dan wel iets meer, maar je zit nergens aan vast. Erg prettig.

Of je nu wel of geen freelancer bent, het is belangrijk om eens goed na te denken over je debiteuren beheer. Misschien heb je nog nooit met een wanbetaler te maken gekregen, maar de kans is groot dat het eens in je carrière zal voorkomen (waarschijnlijk nog wel vaker als 1 keer ook!). Zo kan een incassobureau of een deurwaarder hulp bieden bij deze problemen. Een goed proces om deze openstaande facturen te innen is van groot belang. Heb je namelijk wel eens nagedacht over de tijd die je kwijt bent aan het bellen, brieven sturen etc. naar deze wanbetaler?